Dywersja podgryzaczy korzeni

29 listopada 2013, 15:47

Owady podgryzające korzenie mogą nie dopuszczać do wzrostu biomasy roślinnej, oczekiwanego przez naukowców na podstawie wzrostu poziomu dwutlenku węgla.



Zagrożone habitaty bonobo

27 listopada 2013, 14:28

Nad bonobo, jednym z najbliższych krewnych człowieka, wisi większe niebezpieczeństwo niż dotychczas sądzono. Najszerzej zakrojone badania dotyczące zasięgu występowania bonobo wykazały, że wskutek fragmentacji lasów i ludzkiej aktywności bonobo mogą mieszkać jedynie na 28% obszaru swojego występowania


Warzywa na Saharze

12 listopada 2013, 13:52

Sukcesem zakończył się pilotażowy projekt o nazwie Sahara Forest Project (SFP). Zbudowany w jego ramach zakład wyprodukował, na każdy metr kwadratowy upraw, 75 kilogramów rocznie trzech różnych warzyw. To wydajność porównywalna z produkcją rolną w Europie. Co ciekawe, podczas produkcji wykorzystywano głównie światło słoneczne i wodę morską


Walka o orchideę

12 listopada 2013, 11:10

Australijscy naukowcy walczą o zachowanie skrajnie zagrożonego gatunku orchidei. Kwiat jest tak rzadki, że w obawie o jego bezpieczeństwo nie ujawniono miejsca występowania. Wiadomo jedynie, że rośnie on w małym rezerwacie na wschód od Melbourne.


Dysk na milion lat

28 października 2013, 08:58

Jeroen de Vries z Uniwerstytetu w Twente opracował dysk, który pozwala na przechowywanie danych przez co najmniej milion lat. Obecnie używane magnetyczne dyski twarde są w stanie przechowywać informacje przez nieco ponad dekadę.


Zapach reklamuje płciowospecyficzne nagrody

24 października 2013, 06:45

Męskie i żeńskie kwiaty pewnych roślin z rodziny liściokwiatowatych (Phyllanthaceae) zachwalają różne nagrody, wydzielając różne zapachy.


Związek z roślin chroni przed śmiertelnym promieniowaniem

15 października 2013, 09:42

3,3’-diindolilometan (DIM), związek powstający w organizmie po spożyciu roślin krzyżowych, np. kapusty czy kalafiora, chroni przed skutkami kontaktu ze śmiertelnymi dawkami promieniowania gamma.


Dizajnerskie wydobywanie smaku

10 października 2013, 13:36

Prof. Charles Spence z Uniwersytetu w Oksfordzie zbadał 300 osób i wyliczył, że otoczenie ma o wiele większy wpływ na smak, niż się zakłada. Whisky pita w czerwonym pomieszczeniu z owocami wydaje się o 10% słodsza, a zielony pokój wypełniony roślinami wzmacnia nuty trawiaste aż o 15-20%.


Znaleziono przodka rezedy wonnej

10 października 2013, 11:17

Naukowcy z sewilskiego Universidad Pablo de Olavide opisali nową roślinę wystepującą we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Odkrycie jest o tyle istotne, że Reseda minoica (rezeda minojska) to przodek Rezedy wonnej (Reseda odorata), która od czasów rzymskich wykorzystywana jest do produkcji perfum


Satysfakcja ze związku zależy od naszego DNA

9 października 2013, 11:25

Satysfakcja z małżeństwa zależy od odziedziczonej wersji genu kodującego transporter serotoniny (5-HTTLPR).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy